Dankzij 420 zonnepanelen en LED verlichting worden De Brug, De Oliebron, Het Palet en De Bron duurzame scholen

Vier Emmense scholen van stichting Viviani geven het duurzame voorbeeld. De komende maanden krijgen deze scholen genoeg zonnepanelen om al hun stroom op te wekken door de zon. Naast groen opwekken wordt ook het stroomverbruik teruggedrongen door alle TL-lampen te vervangen door zuinige LED-lampen. Deze vier scholen zijn de eerste in de gemeente Emmen die op deze opgewekte wijze een bijdrage leveren aan duurzaamheid.

Basisschool De Brug uit Klazienaveen, Basisschool De Oliebron uit Schoonebeek, Basisschool Het Palet uit Emmen, en Basisschool De Bron uit Nieuw Amsterdam zijn de eerste die verduurzamen. Naast de inzet van duurzame techniek, wordt uitgebreid aandacht geschonken aan bewustwording. Alle scholen krijgen een scherm op een centrale plaats in de school waarop door begrijpelijke voorbeelden te zien is hoeveel stroom de panelen opwekken. Ook komt er een feestelijke opening en is er duurzaam lesmateriaal beschikbaar.

Nelly Braaksma, College van Bestuur van Viviani: “Basisscholen zijn bij uitstek geschikt om kinderen in aanraking te brengen met de mogelijkheden van duurzaamheid. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen op een positieve manier leren over duurzaamheid. We zijn trots het goede voorbeeld te kunnen geven door als eerste in de regio deze stap te zetten.”

De scholen gaan elk jaar zoveel grijze stroom besparen dat er 40 huishoudens van voorzien kunnen worden Als de scholen hun CO2 uitstoot hadden willen compenseren met bomen, waren maar liefst 14 voetbalvelden beplant met 4.000 volwassen eiken nodig geweest!

Viviani maakt gebruik van de verduurzamingsoplossing van Slim opgewekt, een initiatief dat al 33 scholen op deze wijze heeft verduurzaamd. Slim opgewekt hoopt alle scholen in Nederland over te halen om mee te doen om samen minder CO2 uit te stoten en te zorgen voor een beter milieu.

Op de foto ziet u van links naar rechts: Hilde van Dijk van Slim opgewekt, Boukje Voskuilen en Nelly Braaksma van Viviani. Rechtsonder is het milieuresultaat dat de vier verduurzaamde scholen elk jaar gaan besparen.

Persbericht 3 februari 2015, Emmen