leerlingen zoeken uit welke energiebron bij welke energiegebruiker hoortGister en vandaag was het feest in de gemeente Emmen! Hoewel je het met al die regen niet zou zeggen, was het bij basisscholen de Oliebron, de Brug en de Bron een zonnige bedoeling! De drie scholen van stichting Viviani vierden met een Energiefeest dat ze nu hun eigen stroom opwekken! Dit is te danken aan de 344 zonnepanelen die Slim opgewekt op hun dak legde. In de zomervakantie maakt bovendien alle TL-verlichting plaats voor duurzame ledverlichting. Vanaf dan zullen de scholen zelfs stroomneutraal zijn en dus evenveel stroom opwekken als ze zelf verbruiken.

kinderen spelen de waterpianoBij het Energiefeest speelden de leerlingen vier spetterende spellen die Slim opgewekt zelf maakte. Bij de waterpiano vlogen de druppels soms letterlijk in het rond. Door hun vingers in bakken water te steken, die waren verbonden met wat slimme techniek, speelden we samen een liedje. Bij een ander spel konden kinderen de stroom zien! In een donkere tent zetten kinderen de bliksem naar hun hand. En gingen lampen spontaan branden als ze in de buurt kwamen van een plasmabol. Met een puzzel en een levensgroot Elektro-spel zagen kinderen hoeveel elektriciteit apparaten gebruiken en welke energiebron hoort bij welke energiegebruiker.

Na de spellen gingen de voetjes van de vloer bij het lied Energie van Kinderen voor Kinderen. Alle leerlingen hadden duurzame wensen bedacht voor de toekomst. Een paar kinderen lazen deze voor, waarna alle wensen in een tijdscapsule gingen. Met een magische mist verdween de capsule in een gat onder het schoolplein. Over 15 jaar gaat de capsule weer uit de grond en zien we hoeveel van de duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden!

Welk apparaat gebruikt de meeste energie?  Lampen lichten spontaan op bij de plasmalamp!  Energiefeest Emmen 23 juni 2015