image
Finale Sint Joseph school
Scholen van Stichting Atrium zetten in op CO2-reductie van 36.000 kg
Heerhugowaard/Sint Pancras – De Paus Johannesschool in Sint Pancras en de Sint Josephschool in Heerhugowaard zijn in totaal 180 zonnepanelen en energiebesparende ledverlichting rijker. De scholen zetten bovendien in op een         bewustwordingstraject voor hun leerkrachten en duurzaamheidslessen voor leerlingen.
Slim Opgewekt plaatste de 180 zonnepanelen op de daken en realiseerde de ledverlichting. Met deze maatregelen besparen de scholen elk jaar 36.000 kg CO2 en wekken zij 65.000 kWh aan energie op. Dat staat gelijk aan energie voor bijna 20 huishoudens. Provincie Noord-Holland heeft het project deels gesubsidieerd. Stichting Atrium investeerde het resterende bedrag, waarbij de Educubes (aanpasbare led-sfeerverlichting voor in de klassen) letterlijk de highlights zijn.
Bestuurder Koops van Stichting Atrium vertelt: “Wij vinden het heel belangrijk om te investeren in de toekomstige generatie kinderen. Als zij zich bewust zijn van het belang van duurzaamheid, dan verandert door hen de toekomst. Dat is het werkelijke duurzame rendement. Dat de energierekening omlaag gaat is mooi meegenomen, want deze schoolgebouwen zijn oud en niet energiezuinig gebouwd. Onderwijsgeld uitgeven aan de stijgende energiekosten is zeker niet de bedoeling.”
In de toekomst wordt de Paus Johannesschool verbouwd. Koops: “Dit was voor ons geen reden de verduurzaming uit te stellen. De totale installatie is te verhuizen en het belang van verduurzamen weegt nu zwaarder.”
Feestelijke finale
Voor de leerlingen van de twee basisscholen startte op 1 oktober jl. de campagne van Slim Opgewekt: ‘Speur mee met detective D’. Door middel van diverse opdrachten, zoals het maken van duurzame wensen en rekenen met zonne-energie, leerden de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekten ze ook een code. Met die code konden zij samen met detective D het zonnestroomsysteem aanzetten. Het was tot op het laatste moment spannend of ze de juiste code kraakten. Vandaag begroeven de leerlingen van de scholen ook hun duurzame toekomstwensen op het schoolplein.
Wethouder Stam van gemeente Heerhugowaard was aanwezig bij de finale op de Sint-Joseph: “Heerhugowaard is als duurzame koploper enorm trots op deze school. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat duurzaamheid inhoudt en er actief mee bezig zijn. Zij zijn de toekomst! Door het gebruik van zonnepanelen en ledverlichting te koppelen aan een educatief traject, worden leerlingen, maar ook docenten, op een leuke manier bewust van de positieve effecten van duurzaamheid.”
Wethouder Langedijk van gemeente Langedijk kwam langs op de Paus Johannes: “Het was fantastisch! Verduurzamen kan de gemeente niet alleen, dus dit soort initiatieven zijn juist nodig om stapje voor stapje samen verder te kunnen!”
Finale Paus Johannes school
image