In 2013 bekeek ik voor het eerst ‘The way we think about charity is dead wrong’ van Dan Pallotta. Deze TED greep me en bleef me bij. Hoe komt het dat we in onze maatschappij hen die goed doen, strenger beoordelen op hun integriteit, dan zij die ‘gewoon’ geld verdienen? En is dat een maatschappij die ik wil?

Ik kwam tot de conclusie dat ik hoop dat we kantelen naar een wereld waarin we integriteit beoordelen op basis of je de wereld een beetje mooier maakt. En sinds kort zie ik de tekenen aan de wand dat we in die kanteling zitten.

Want dan lees ik bijvoorbeeld laatst deze kop in het FD: ‘Schaars technisch talent bedankt voor een carrière bij ‘vies’ Shell’. Met voor mij als meest hoopgevende quote:

‘Wie bij Shell gaat werken, moet zich ‘continu verantwoorden tegenover iedereen’, zei de student. ‘Ik weet niet of ik dat over tien jaar nog aan kan.’

Ik ben opgewekt dat steeds meer jong talent zoekt naar een carrière waarbij ‘purpose’ een belangrijke rol speelt. Dat we willen kiezen om onze tijd, kennis en kunde in te zetten om de wereld een beetje mooier te maken. Ik ben opgewekt te zien dat er een nieuwe lichting bedrijven opstaat, die werkt vanuit een overtuiging en tegelijkertijd succesvol en winstgevend wil zijn. Dat dit de bedrijven zijn, die de nieuwe generatie inspireert.

Ik wil bewijzen dat de wereld mooier maken én succesvol ondernemen de nieuwe norm voor succes wordt. Dit is een van de redenen waarom ik duurzaam ondernemer ben geworden.

Ps. Heb je Dan’s talk nog niet gezien? Ik beveel hem van harte aan!