Onze Aanpak

We zien dat scholen willen verduurzamen, maar in de praktijk tegen drempels aanlopen. Bij Slim Opgewekt hebben we alle expertise onder één dak en regelen wij alles: van advies en financiering tot inkoop, realisatie en beheer. Bovendien betrekken we leerlingen actief bij de verduurzaming met ons unieke bewustwordingsprogramma. Hierdoor heeft de school één aanspreekpunt bij wie ze met al hun vragen en wensen terecht kunnen.

Het eerlijke verhaal voor scholen

Het eerlijke verhaal voor scholen

Een keuze voor verduurzaming begint met het in beeld brengen van alle kosten en opbrengsten. Doordat wij advies, financiering, realisatie en beheer in eigen hand hebben, kunnen we alle kosten goed in beeld brengen. Zo kan de school een weloverwogen beslissing nemen en hoge advieskosten besparen.

We starten met het uitwerken van een verduurzamingsplan voor de school. Deze analyse is kosteloos en geeft een helder inzicht in de financiële voordelen van duurzame maatregelen. Alle kosten zoals reststroom, verzekering, onderhoud en monitoring nemen we mee. Zo kunnen we een eerlijk vergelijk maken tussen de huidige kosten en de kosten na verduurzaming.

Stroomneutraal

De beste oplossing voor scholen is een ‘stroomneutrale’ school. De school wekt dan jaarlijks zelf evenveel groene energie op als dat de school verbruikt. Dit is uiteraard goed voor het milieu, maar levert ook financieel het meeste voordeel op.

Weten of jouw school stroomneutraal kan worden? 

Neem contact met ons op

Financiering

Financiële zekerheid

Een school kan alleen verduurzamen als er een reële financiële keuze aan voorafgaat. Dankzij de duurzame maatregelen besparen scholen 40% tot 60% op hun stroomkosten. Samen met de school onderzoeken we de financieringsmogelijkheden, zoals eigen vermogen en leningen. Als er subsidies beschikbaar zijn vragen we deze aan. Zo voorzien we elke school van een passende financiële oplossing.

Hoe komen we tot een duurzame businesscase?

  • Eigendom installaties direct voor de school
  • Eerlijk inzicht in de werkelijke kosten
  • Benutten van subsidiekansen voor scholen
  • Geen voorinvestering nodig

Slim Opgewekt Duurzaamheidsfonds

Als extra optie kunnen scholen gebruik maken van ons duurzaamheidsfonds dat we samen met Triodos Bank oprichtten. Zowel grote als kleine scholen die met Slim Opgewekt verduurzamen, kunnen van het fonds gebruik maken. Het fonds biedt gunstige rentes en de mogelijkheid van een leenperiode tot maar liefst 15 jaar. Dit zorgt voor een brede spreiding van de investering waardoor de jaarlijkse kosten lager uitvallen. Scholen kunnen hierdoor de verduurzaming al snel volledig dekken uit de besparing op hun energielasten. Uniek aan het fonds is de mogelijkheid om tussentijds boetevrij af te lossen. Bij een financiële meevaller, kunnen scholen dus eerder aflossen en zo rentekosten besparen.

Realisatie

Duurzame impact

Duurzame impact op scholen realiseren is ons doel. Dit bereiken we door betrouwbare verduurzamingstechnieken te plaatsen. Bij verduurzaming van scholen leidt een combinatie van besparen en opwekken tot het beste resultaat. Daarom vervangen we alle oude verlichting door ledverlichting en plaatsen we zonnepalen op het dak van de school.

Voordat we starten met de realisatie, voeren we een technische opname uit. Zo kunnen we bekijken wat er precies mogelijk is. Ook laten we een constructieve berekening uitvoeren om zeker te weten dat het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Slim Opgewekt regelt alle benodigde zaken als inkoop, plaatsing, onderhoud, teruglevering, verzekering en beheer. De school heeft hierdoor één aanspreekpunt tijdens het hele verduurzamingstraject.

Ketenverantwoordelijkheid

In de keuze voor techniek proberen we zo goed mogelijk te kijken naar het productieproces en de kwaliteit.

Naast dat we er zelf alles aan doen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, verwachten we dit ook van onze leveranciers. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid en bezoeken we regelmatig de fabrieken waar onze producten vandaan komen.

Kwaliteit gegarandeerd
Slim Opgewekt is erkend installateur van zonnestroom installaties volgens de Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland.

Educube

Ledverlichting installeren is een goede manier om stroom te besparen, maar het biedt nog meer kansen! Ledlicht kan namelijk in verschillende lichtkleuren of -intensiteiten worden gezet. Wij hebben onderzocht op welke manier verlichting de docent en leerlingen in de klas kan helpen en ontwikkelden de Educube. Met dit dynamische lichtsysteem zet je het licht in je lokaal in een handomdraai in een andere stand, waardoor je de klas in een andere setting zet. Waar de ene lichttint zorgt voor ontspanning, helpt een andere juist voor focus. Door lichtstanden consequent aan bepaalde lesactiviteit te koppelen, biedt je bovendien je klas extra structuur.

Het Educube lichtsysteem bieden wij standaard aan bij onze verduurzaming.

Lees hier meer over de Educube

Bewustmaking

Wij brengen verduurzaming opgewekt de school in

Als een school verduurzaamt, dan zorgen we dat elke leerling en medewerker dat weet! De manier waarop varieert, maar het doel blijft hetzelfde, namelijk leerlingen, medewerkers en de directe omgeving op een opgewekte manier bewust maken van duurzaamheid. Duurzaam omgaan met energie heeft immers de grootste kans als onze jongste generatie dit vanzelfsprekend vindt. Bewustwording zit daarom standaard in onze verduurzamingsaanpak geïntegreerd. We zorgen niet alleen voor opgewekte nieuwsberichten, maar installeren ook het door ons ontwikkelde, toegankelijke Energiescherm in elke school. Daarnaast organiseren we ludieke en educatieve bewustwordingsacties voor de leerlingen. Wat we precies gaan doen stemmen we af op de wensen en mogelijkheden van de school, en passen we aan op de betreffende school en leeftijdsgroepen. Hieronder staan enkele van onze bewustwordingsacties tot nu toe:

Klik op de onderliggende afbeeldingen om meer over het onderwerp te lezen.

The Green Guerilla

Onze verzetsbeweging The Green Guerilla strijdt sinds 2016 met middelbare scholieren voor een duurzame toekomst! De verzetsbeweging valt opgewekte scholen binnen, neemt lessen over, geeft workshops over duurzaamheid en nog veel meer. Alle acties en het leven van mascotte de groene gorilla zijn te volgen op Instagram “thegreenguerilla” #groeneaap.

Speur mee met Detective D

Bij dit bewustwordingsprogramma ontdekken basisschoolleerlingen aan de hand van enkele energieopdrachten niet alleen een code, maar leren ze ook spelenderwijs over de verduurzaming van de school. Tijdens een bloedstollende finale probeert Detective D met de kinderen de goede code in te voeren om het zonnestroomsysteem te redden! 

Duurzame wensen in tijdscapsule

Hoe ziet de wereld er over 15 jaar uit? Hoe leven we dan, hoe vervoeren we ons, welke uitvindingen zijn er gedaan? Stel deze vraag aan kinderen en je krijg de mooiste wensen en tekeningen! Terwijl er een spectaculaire mist opkomt stoppen we alle wensen in een tijdscapsule om die vervolgens voor 15 jaar onder het schoolplein te begraven.

Naast bewustwordingsactiviteiten die direct gekoppeld zijn aan de verduurzaming van een school,
organiseren we ook voor onze reeds verduurzaamde scholen ludieke events zoals:

Duurzaam Manifest

Beslissingen die gemeenteraden in Nederland nu nemen, kunnen grote impact hebben op de kinderen van nu. Met Arnhemse basisschoolleerlingen maakten we daarom het Duurzaam Manifest met zelfgemaakte wetteksten. Bij de overhandiging van het manifest vroegen de kinderen ook aan de raadsleden om datzelfde schooljaar nog een bezoek te brengen aan de kinderen en dat hebben ze gedaan!

Warmetruiendag 

Eén keer per jaar gaat Nederland energieverspilling te lijf door de verwarming een graad lager te zetten en een warme trui aan te doen. Om aandacht te krijgen voor warmetruiendag organiseerden wij een actie om een zo lang mogelijk sjaal voor het Feestaardvarken in Arnhem te breien. Basisschoolleerlingen en een grote groep breiwilligers breiden fanatiek mee. Het resultaat: een sjaal van ruim 82 meter!

Wattson’s lab

Duik in ons laboratorium en word een slimme onderzoeker! Door proefjes en opdrachten rondom duurzame thema’s als afval, voeding, energie en water, beleven en ervaren de kinderen wat duurzaamheid inhoudt. 

Energiescherm

Speciaal voor scholen ontwikkelden wij het Energiescherm. Op dit tv-scherm zien kinderen elke dag op een beeldende en begrijpelijke manier hoeveel zonnestroom hun school opwekt en hoeveel elektriciteit de school verbruikt. Bij de basisschoolversie staat bijvoorbeeld de hoeveelheid opgewekte energie vertaald naar het aantal minuten dat je ermee kunt gamen of basketballen. Ook is er ruimte voor schoolnieuws en kun je zien of er regen op komst is. De achtergrond van het scherm verandert elk seizoen en op enkele feestdagen.
Middelbare scholieren vragen uiteraard om een totaal andere manier van bewustmaken. Voor hen ontwikkelen we daarom een compleet nieuw interactief Energiescherm.

Verduurzaam ook met Slim Opgewekt!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw school.

Maak een afspraak!

Service

Slimme service

Naast het eenmalig realiseren van techniek en bewustwording, gaan we een lange termijn samenwerking aan met de school. Dit doen we door het onderhouden, monitoren, beheren en verzekeren van de installaties. Zo zorgen we dat we de prestaties halen die we vooraf in het verduurzamingsplan hebben uitgewerkt

Zekerheid

Slim Opgewekt houdt zich alleen bezig met het verduurzamen van scholen. Wij weten daarom als geen ander welke vragen en risico’s een rol spelen op school, en hoe we deze kunnen beheersen. Bovendien heeft de school door onze totaalaanpak, slechts met één partij te maken. Mocht er een keer een storing zijn, bel of mail ons dan direct via service@slimopgewekt.nl of 026-2022054.

Mail ons