Basisschool de Watermolen van Stichting Delta is een van de eerste scholen die wij hebben verduurzaamd. In 2013 kregen ze maar liefst 118 zonnepanelen op hun schooldak. Elke dag zien de leerlingen in de gang hoeveel zonnestroom die panelen opwekken, maar… hoe werkt dat nou eigenlijk, zonne-energie? Samen met Jordy ging ik op pad om de leerlingen ‘meesters in zonne-energie’ te maken.

Masterclass-zonne-energie_Watermolen_02Rond negen uur kwamen we met onze elektrische auto aan bij de Watermolen. De kinderen van de bovenbouw zaten al klaar in de klas, nieuwsgierig naar wat Jordy hen ging vertellen. De masterclass was onderdeel van de Themaweken Energie bij de Watermolen. In de voorafgaande dagen hadden studenten van TU Twente de leerlingen al van alles geleerd over energie. Vandaag was het aan ons de beurt. “Weten jullie hoe in hoeveel tijd het licht van de zon de aarde bereikt?”, was een van Jordy’s vragen aan de groep. Verrassend veel kinderen wisten het goede antwoord, namelijk 8 minuten. Dat licht zich 6.000 keer sneller verplaatst dan de snelste straaljager was wel een verrassing voor de kinderen.

Tijdens het in elkaar zetten van de masterclass, leerde ikzelf ook het een en ander over de zon en zonne-energie. Wist je bijvoorbeeld dat in 1 uur zonlicht die we op de aarde krijgen eigenlijk al genoeg energie zit om alle mensen samen 1 jaar van elektriciteit te voorzien?! We weten alleen nog niet hoe we al die energie van de zon om kunnen zetten… Gelukkig kunnen we al wel een deel van alle zonnestralen omzetten naar energie, en wel met onze zonnepanelen.

Om de werking van zonnepanelen aan de kinderen uit de leggen hadden we de fotonen en elektronen omgetoverd tot paarse en gele wezentjes en de omvormer (die de elektriciteit van de panelen ‘gebruiksklaar’ maakt) als de baas van die wezentjes. Dit bleek een goede zet. De kinderen leken te begrijpen wat er in een zonnepaneel gebeurt. Hooguit zijn er nu wat kinderen bij die denken dat er werkelijk vreemde wezentjes rondrennen in stroomdraden. 😉

Masterclass-zonne-energie_Watermolen_IMG_9032Terwijl Jordy groep 3/4 uitleg gaf over zonne-energie, nam ik de kleuters onder mijn hoede. Toen ik hen vertelde over de zon en het klimaat, wist een kleuter mij te vertellen dat Kinderen voor Kinderen een lied heeft over het klimaat: “de Klimaat top 10“. Nadat we het lied hadden beluisterd gingen we samen nog even naar de gang om het Energiescherm te bekijken. Daarop kunnen de kleuters aan de balkjes namelijk elke dag zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. Het mooiste vonden de kleuters toch wel het echt paneel, en dan vooral om er even op te tikken om te ontdekken hoe hard een paneel eigenlijk is.

Na deze leuke en verrassende ochtend zoefden Jordy en ik dan ook met een stralende glimlach van Groenlo terug naar kantoor.

– Annemarie