Basisschool De Da Costa in Nunspeet is als eerste school van de gemeente Nunspeet stroomneutraal. Op dinsdag 20 september vierden we dat met een Energiefeest. Terwijl Daan, Reun en Thomas op Radio Nunspeet trots vertelden over hoe er nu 58 zonnepanelen op het dak liggen en dat de school nu overal ledverlichting heeft, oefenden andere kinderen buiten enthousiast de dans van het KvK lied Energie.

energiedans

waterpiano

heat-sensor

 

 

 

 

 

 

Energiespellen
Als Slim Opgewekt een school verduurzaamd, betrekken we daar ook altijd de leerlingen bij. Bijvoorbeeld met een Energiefeest waarbij kinderen met Energiespellen ontdekken wat energie is. Zo ontdekten de leerlingen van Da Costa bij de Waterpiano hoe ze door een stroomkring te maken muziekfragmenten uit de water konden toveren. Dat koude energie er anders uitziet dan warme zagen kinderen bij de Warmtemeter. Bij de Bliksem lieten kinderen lampen spontaan branden door ze in de buurt van een plasmabol te houden.

duurzame-wensenduurzame-wensen-voorlezentijdscapsule-begraven

 

 

 

 

 


Duurzame wensen

Alle leerlingen hadden duurzame wensen bedacht voor de toekomst. Over 15 jaar kunnen we teleporteren, is de plastic soep weg, hebben we zelfschrijvende pennen en vliegende auto’s. Ook de burgemeester en wethouders hadden een wens, namelijk dat in 2030 de gemeente de helft van haar energie duurzaam opwekt. Met een magische mist verdween een tijdscapsule met alle wensen in een gat onder het schoolplein. Over 15 jaar gaat de capsule weer uit de grond en zien we hoeveel van de duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden.

Milieubesparing
De Da Costaschool bespaart door de verduurzaming jaarlijks 19.150 kWh grijze stroom. Hierdoor komt er 10.720 kg minder CO2-uitstoot per jaar in de lucht. Om zoveel CO2 te compenseren zouden 536 bomen nodig zijn; genoeg bomen om 2 voetbalvelden mee vol te planten. Directeur Albert Magré: “Het is speciaal om de eerste stroomneutrale school van de gemeente te zijn en om te zien hoe betrokken de kinderen zich voelen. Hopelijk inspireren we hier andere scholen mee.”