hoera-code-gekraakt_arabesk zonnestraal-in-podium_margaretha weth-ritsema-dd-dir-ard-op-de-weegh-margarethaschool

Het was een race tegen de klok: kraken de scholieren en Detective D de code op tijd? Zijn ze te laat, dan begeeft het net nieuw aangelegde zonnestroomsysteem het. En dat zou niet mooi zijn, want MFC De Malburcht, De Salamander en de Spil wekken sinds augustus hun energie op met zonnepanelen en besparen stroom dankzij led. Wethouder Geert Ritsema was woensdag bij de Margarethaschool getuige van een succesvolle oplossing van de 500 leerlingen. Vol trots overhandigde hij daarom het duurzaamheidsdiploma aan de school. En ook donderdag slaagden 700 scholieren van de Schatgraaf en de Arabesk erin het zonnestroomsysteem veilig te stellen.

Een spel
Maar gelukkig, het was allemaal een spel. Bedacht en uitgevoerd door Slim Opgewekt, om de verduurzaming van de centra te vieren. De afgelopen zomer heeft Slim Opgewekt in opdracht van de gemeente Arnhem de MFC’s De Malburcht, De Salamander en De Spil voorzien van 1.408 zonnepanelen en alle bestaande verlichting vervangen door ledverlichting; meer dan 3.600 lampen totaal. Dat levert hen per direct een aantrekkelijke besparing in hun energiekosten op. En een besparing van 234.000 kilo CO2 per jaar, wat overeen komt met de CO2-omzetting van 11.720 volwassen eikenbomen.

Op zoek naar de code
De spannende zoektocht naar de code begon vier weken geleden. De kinderen hoorden dat twee hondjes de activatiecode hadden opgegeten die nodig was voor de cruciale update aan het zonnestroomsysteem van hun school. En die update was al over een paar weken nodig. Detective D was ingehuurd om de activatiecode te achterhalen. Hij ontdekte dat die zit versleuteld in energieopdrachten die alleen leerlingen van de MFC’s konden oplossen.

  energiedans_arabesk

De code gekraakt!
De kinderen werkten met hun klas aan uitdagende reken- en doe-opdrachten die hen onderdompelden in de wereld van energie. De antwoorden stopten de leerlingen in de speciale Detective D brievenbus. Vandaag en gisteren, op de grote finaledagen, voerden Detective D en de kinderen met veel spektakel de codes in op een grote zonnecomputer. Tot blijdschap van iedereen liet de computer zien dat de code juist was ontcijferd.