De initiatiefnemers van Slim Opgewekt hebben veel gesprekken met scholen gevoerd om de stap naar verduurzaming te zetten. En inmiddels hebben we meer dan 100 locaties verduurzaamd. Daarom delen we graag de meeste drempels die we tijdens die gesprekken tegenkomen en vertellen we meteen de redenen waarom je de drempel vooral wel moet nemen.

We willen wel verduurzamen, MAAR we zijn nog niet zover.

“Verduurzaming van onze panden kost tijd, geld en capaciteit van onze mensen. We hebben nog helemaal niet in kaart gebracht hoe en wanneer we dit aanpakken.”

Herkenbaar en zeer legitiem. Jullie werken met maatschappelijke gelden en deze moeten transparant en doelmatig ingezet worden. Daarom is dit de uitgelezen kans om het plan voor verduurzaming solide op te bouwen:

  1. Het aanvragen van SDE+ is voor de eerste 15 aanvragen kosteloos via Slim Opgewekt Scholen. Waarom? Omdat we drempels willen wegnemen voor opdrachtgevers en we bij willen dragen om de wereld duurzamer te maken.
  2. De kaders worden vastgelegd bij de aanvraag, zoals welk pand en een ruwe inschatting van de opwek behoefte.
  3. De uitwerking kan na toekenning van de subsidie (medio januari 2020). Dan worden bepaalde besluiten genomen zoals; welke (onder-)aannemer, welke manier van financieren en een planning. Want na toekenning heeft een school nog 1,5 jaar om te realiseren.

We willen wel verduurzamen, MAAR we willen liever de toekomstige ontwikkelingen afwachten.

“De innovaties en duurzame ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op. Als we wachten, hebben we ongetwijfeld meer rendement en lagere investeringskosten.”

Jullie hebben al winst van het wachten de afgelopen jaren. Toen we in 2012 begonnen met Slim Opgewekt, stond verduurzaming bij scholen nog in de kinderschoenen, zowel in technieken als in projectmanagement. De technieken zijn veel stabieler, waardoor er minder onderhoud en vervanging van onderdelen nodig is. De opbrengst per paneel is verbeterd met 20%. Ten slotte is de NEN 1010 uitgebreid met voorschriften voor zonne-installaties. Deze NEN-norm zorgt ervoor dat de installaties veilig en naar behoren worden gerealiseerd. En alles wordt in combinatie met en om alle schoolactiviteiten heen gepland.

En het klopt deels, de innovaties binnen duurzaamheid gaan nog steeds door, gelukkig maar. Toch hebben de ontwikkelingen voor het zonnepanelen systeem een optimum bereikt. Uiteraard gaat dit wel verder; beter rendement, lagere productiekosten en efficiëntere montagetechnieken. Maar daar waar de SDE+ toekenning tot een besparing van 50% op de investeringskosten kan leiden, gaan de ontwikkelingen tot enkele procenten besparing opleveren.

En dan zijn er nog de innovaties die aanvullend zijn op de bestaande technieken, zoals een systeem voor opslag van te veel opgewekte stroom. Deze volgen wij op de voet en zodra deze rendabel worden voor de markt, attenderen we onze opdrachtgevers hier graag op.

Ik wil graag verduurzamen, MAAR ik beslis niet alleen.

“Het is belangrijk dat als we mooie stappen maken, we alle handen hiervoor ineen slaan. Dat betekent ook dat de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht akkoord moeten geven. En vanzelfsprekend willen we draagvlak bij de directeuren en in de teams.”

We hebben al meer dan 100 scholen verduurzaamd en zijn bekend met de verschillende processen in het onderwijs. Wij ondersteunen jullie in de besluitvorming en kunnen stukken voorbereiden ter goedkeuring, waarin de vragen van jullie experts worden meegenomen. Hier kunnen we een heldere fasering in aanbrengen.

Welke keuzes zijn op welk moment van belang? Het is nu nog niet nodig om precies te weten hoeveel panelen er komen, de principekeuze – gaan we verduurzamen? – wel!

We zijn dan ook geen uitvoerder, maar we zijn jullie partner.

 

Meer leren over de terminologie binnen de SDE+ subsidie, klik hier.

Meer nieuws

‘Verduurzaming is niet alleen een verplichting naar onze cliënten, het is een opdracht voor de hele maatschappij’

door Evelyne Haas

Wim Kos is sinds 2006 bestuursvoorzitter bij ASVZ en zet zich ook in voor de verduurzaming op energiegebied van de...

Leren en verder ontwikkelen staan centraal bij ASVZ

‘Zonder het gezamenlijke enthousiasme hadden we nu nooit 10.000 zonnepanelen’

door Slim Opgewekt

Vanuit intrinsieke motivatie werkt ASVZ hard aan eigen verduurzaming Sinds 2018 werkt ASVZ aan haar verduurzaming samen met Onze Zorg...

Almelose scholen delen zonnepanelen

door Slim Opgewekt

Leerlingen van CSG Het Noordik en het Pius X College aan de Catharina van Renneslaan in Almelo waren vanochtend letterlijk...

Basisscholen Stichtingen Delta en PCBO delen zonnepanelen

door Slim Opgewekt

De Vlinder en De Akker zetten in op CO2-reductie van ruim 30.000 kg Dieren – Basisscholen De Akker en De Vlinder, van de stichtingen Delta en PCBO bundelen de krachten middels verduurzaming. De scholen zijn...

Basisschool Bernadette kiest voor duurzaamheid

door Slim Opgewekt

Loo – Basisschool Bernadette heeft niet alleen een flinke verbouwing ondergaan, maar koos ook direct voor duurzaamheid. Op het dak van...

Bernadetteschool bespaart voortaan jaarlijks ruim 57 ton CO2

door Slim Opgewekt

‘Verduurzamen wordt verduur-samen op de Bernadetteschool’    Naaldwijk – RKBS Bernadette is de eerste van drie basisscholen van de Westlandse Stichting...

Bespaar op kosten en CO2

door Slim Opgewekt

Partner in duurzaamheid, Triodos, plaatste een mooi artikel met tips om duurzaam te bezuinigen in de zorg. Duurzaamheid leidt tot...

Bewuster leven = duurzamer leven

door Slim Opgewekt

“Ik ben geen goeroe, maar lever wel mijn bijdrage” De natuur spreekt en de mensheid luistert niet, dat vind ik...

Bewustmaken is de eerste stap

door Slim Opgewekt

Een opruimrobot, een bal met een dynamo en hondenspeelgoed dat energie opwekt. Een greep uit de honderden creatieve toekomstwensen van...

Blokken stapelen voor de natuur

door Slim Opgewekt

Afgelopen zomer klopten de effecten van klimaatverandering bij Nederlanders letterlijk aan de deur: in Limburg liepen door overstromingen hele straten...

Brugklassers bewustmaken van eigen footprint

door Elke Stienissen

*De gebruikte test is van De Verborgen Impact. Teveel aardes ‘Ik gebruik wel 17 aardes!’ Roept 1 van de leerlingen...

Buzz en de Corona-maatregelen

door Slim Opgewekt

Voor veel mensen in de zorg is dit een zware tijd. Het is extra hard werken voor alle medewerkers en...

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen voor jou?