Rekken – Basisschool De Berkel, onderdeel van stichting Oponoa wekt nu haar eigen stroom op. Op het dak van de school liggen 132 zonnepanelen en in het schoolgebouw is de verlichting vervangen door ledverlichting. Op deze manier bespaart de school niet alleen energie, maar wekt de school ook zelf energie op. Met deze maatregelen bespaart De Berkel elk jaar ruim 25.000 kg CO2. Als de school deze CO2-uitstoot had willen compenseren, had ze 1262 volwassen eiken moeten planten. Dat zijn genoeg bomen om vier voetbalvelden mee te vullen.
‘Duurzaam is het doel, energie is het middel’
Slim Opgewekt plaatste zonnepanelen op de daken en ledverlichting in het gebouw. In de hal van de school hangt een scherm waarop iedereen kan zien wat de opwek op dat moment is. Verder vond een educatief bewustmakingstraject plaats onder leerkrachten en leerlingen. Marije Verbeek, directeur van De Berkel: “We zijn trots op het feit dat we met ons gebouw bijdragen aan duurzaamheid. De leerlingen zijn actief meegenomen in dit proces. Zowel bij leerkrachten als bij leerlingen creëren we nu nog meer bewustwording.”
Feestelijke finale
De leerlingen startten op maandag 4 maart met de opening van het educatieve programma: het Wattson’s lab. In het lab konden kinderen de afgelopen weken alles ontdekken over afval, eten & drinken, water en energie. De Wattsons zijn slimme onderzoekers en zij kwamen persoonlijk langs om het lab te openen. Deze onderzoekers weten alles over duurzaamheid en legden ook in alle klassen de werking van zonne-energie op een leuke manier uit. Zo leren de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekken ze ook een code. Met die code konden zij samen met de Wattsons de zonnepanelen goed laten werken. Dat deden de leerlingen vandaag en daarmee openden zij op feestelijke wijze de verduurzaming van de school.