Naarden is binnenkort twee stroomneutrale basisscholen rijker. In de afgelopen weken installeerde organisatie Slim Opgewekt ruim tweehonderd zonnepanelen op de daken van de Tweemaster en de Minister Calsschool. Naast het opwekken van eigen zonnestroom gaan de scholen later in het voorjaar ook flink stroom besparen door alle reguliere verlichting te vervangen door ledverlichting. Door deze stappen worden beide scholen stroomneutraal.

Tweemaster Min-Calsschool-Fortlanden Min-Calsschool-Naardermeerkwartier

 

 

 

 

 


Foto’s (vlnr): De Tweemaster en de Minister Calsschool (Fortlanden en Naardermeerkwartier) gaan hun eigen zonnestroom opwekken.

Samen optrekken
De twee basisscholen uit Naarden trokken de afgelopen periode samen op om hun onderwijsgebouwen te verduurzamen. “De aanleiding? Die is niet zo ingewikkeld”, zegt John van Seumeren, directeur van de Minister Calsschool in Naarden. “Het klimaat, duurzaamheid en zuinig omgaan met de aarde zijn belangrijk voor de toekomst. Via school kunnen we een zaadje zaaien bij de kinderen. De schoolbesturen, Stichting RK Onderwijs Naarden en Interconfessioneel (PC/RK) Naarden, hebben deze energiemaatregelen daarom ook genomen. Want de toekomst van onze kinderen, dat is ongelooflijk belangrijk.” Dhr. Chris Heersink, directeur van ICBS De Tweemaster is het daar volledig mee eens. “We kunnen zo een klein beetje bijdragen en begrip kweken voor een duurzamere wereld die ook mooi blijft voor onze kinderen.”

Voordeel
Om de verduurzaming te financieren maakten de scholen naast een eigen financiële investering gebruik van landelijke en provinciale subsidies. De stap naar verduurzaming levert niet alleen voordeel op voor de energielasten, maar ook voor het milieu. Door de zonnepanelen en ledverlichting besparen de scholen samen jaarlijks ruim 87 duizend kWh grijze stroom. Als je de CO2-uitstoot zou willen compenseren die zoveel grijze stroom veroorzaakt, zou je bijna negen voetbalvelden vol moeten planten met ruim 2.400 volwassen eiken.

Bewust
Hoeveel zonnestroom de scholen precies opwekken en gebruiken kunnen de leerlingen straks live zien op een monitoringsscherm dat in de schoolgebouwen komt te hangen. Slim Opgewekt ontwikkelde dit scherm speciaal voor kinderen, zodat de leerlingen elke dag op een beeldende en toegankelijke manier zien hoe duurzaam hun school bezig is. In mei volgen er bovendien nog twee projectweken over duurzaamheid waarbij de scholen in samenwerking met de organisatie Slim Opgewekt de leerlingen nog verder meenemen in de wereld van duurzaamheid.